Falutörténet

Somogybabod a megyeszékhelytől 40, a Balatontól 15km-re, délre található a 67-es főút mellett.
Az első írásos emlékek 1032-33-ban jegyzik Babod nevét.
A mai Somogybabod helyén a történelem korábbi évszázadaiban öt település állt: Kisbabod, Nagybabod, Vörösihegy, Szilvás és Ráki. 1980. december 30-án Somogytúrtól Babodhoz csatolták Tardpuszta belterületét. Jelenleg 512 fő állandó lakossal rendelkezünk.
A tardi és babodi falurész teljesen egybeépült, hátak közti völgy keleti felén lévő kisbabod kissé elkülönült
Kis falunk közepén található a Római- Katolikus templom, mely 1971-72-ben épült. Bejáratát székelykapu díszíti. Udvarán pedig a magyar szentek szoborparkja látható.
Településünk környéke pazar természeti látnivalókat is kínál. Itt van például a Szentkút, ahol a csodatevő vizünk csörgedezik.
Az egykori búcsújáró helyet egy helyi lakos fedezte fel ismét. 1917-ig Nagyboldogasszony napján zarándokoltak ide a hívek. A 90-es években önkormányzatunk szabályozta a forrás vizét, s parkerdőt létesített a területen, így 2002 óta, újra kedvelt kirándulóhellyé vált.
Falunk legnagyobb eseménye a balatoni szezon nyitójaként az immár hagyománnyá vált OFF ROAD fesztivál, mely minden évben Pünkösdkor kerül megrendezésre. Hazai és külföldi terepjárósok nagy számban érkeznek hozzánk, hogy kipróbálhassák autóik képességeit a ,,nyakig érő” babodi sárban. Koncertek és egyéb látványosságok színesítik a versenyt. Európa egyik legnagyobb terepjárós fesztiváljává nőtte ki magát a rendezvény

2011. augusztusában átadásra került felújított Művelődési Házunk, mely most már Integrált Közösségi Szolgáltató Térként működik (IKSZT).
Ez szolgál helyszínül a falu közösségi tevékenységének, számos civil szervezet rendezvényének.
Egész éven át helyet ad minden korosztály számára (majális, szép korúak napja, baba-mama klub, falunap , ünnepi megemlékezések)
A bejáratot faragott Petőfi-szobor díszíti.

Aki a Balaton partján jár, annak érdemes ellátogatni községünkbe!